durerile de spate sunt o afecțiune cu care un număr mare de oameni trebuie să se confrunte mai devreme sau mai târziu. Această patologie, cauzată de diverși factori, afectează, de fapt, aproximativ 80% dintre italieni cel puțin o dată în viață și afectează sistemul musculo-scheletic al bărbaților și femeilor de toate vârstele.
Cele mai frecvente tipuri de dureri de spate: toate simptomele
Durerea de spate este o afecțiune care implică durere și inflamație la nivelul spatelui și al coloanei vertebrale. Deși pot afecta orice zonă a spatelui, cele mai frecvente tipuri de dureri de spate sunt:
- lumbago;
- dureri de spate;
- cervicalgie.
Lumbago se caracterizează prin dureri localizate în partea inferioară a spatelui, care pot iradia către membrele inferioare, implicând adesea nervul sciatic. Iată care sunt cele mai frecvente simptome: durere acută în partea inferioară a spatelui, rigiditate, slăbiciune și/sau amorțeală la nivelul membrelor inferioare, furnicături, amorțeală și/sau senzație de căldură sau de frig.
Dorsalgia este prezența durerii în regiunea spatelui, care poate iradia și în zonele laterale ale spatelui. Cele mai frecvente simptome ale dorsalgiei includ dureri ascuțite, pulsatorii în regiunea laterală, care sunt accentuate în anumite poziții, cum ar fi întoarcerea sau aplecarea.
Cervicalgia este o afecțiune foarte frecventă, care se manifestă de obicei prin durere și rigiditate musculară în zona gâtului, uneori însoțită de dureri de cap intense, amețeli, tulburări de somn și dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Remedii pentru durerile lombare de spate
Durerile de spate care afectează regiunea lombară sunt cele mai frecvente. Pentru a combate și a preveni apariția acestei afecțiuni, trebuie respectate anumite bune obiceiuri pentru a reduce factorul de risc asociat acestei patologii. În special, respectați aceste comportamente
- adoptați o postură corectă;
- reduceți perioada de timp în care purtați pantofi incomozi sau cu toc înalt;
- efectuați întotdeauna activități de stretching înainte și după exercițiile fizice;
- faceți activitate fizică regulată pentru a îmbunătăți tonusul și elasticitatea musculară;
- consumați o dietă sănătoasă și variată;
- folosiți scaune ergonomice, mai ales dacă aveți un loc de muncă în care trebuie să stați jos mult timp;
- apelați periodic la comprese calde și la ședințe de masaj terapeutic pentru a relaxa mușchii și a îmbunătăți circulația sângelui;
- efectuați exerciții de relaxare musculară, chiar și localizate, de mai multe ori pe zi.
Exerciții împotriva durerii lombare
Există numeroase exerciții eficiente pentru a combate durerile de spate. Printre acestea se numără gimnastica posturală, care îmbunătățește postura și întărește mușchii în general. Această disciplină poate fi efectuată atât la corp liber, cât și cu ajutorul unor mici echipamente și, dacă este practicată cu regularitate, ajută la rezolvarea multor probleme musculo-scheletice.
De asemenea, util pentru combaterea durerilor de spate este și stretchingul, care, dacă este efectuat corect și continuu, este capabil să îmbunătățească mobilitatea articulațiilor, să amelioreze durerile și să favorizeze capilarizarea mușchilor și tendoanelor.
Iată care sunt cele mai eficiente exerciții de stretching împotriva durerilor de spate:
- întinderea piriformisului: începeți în poziție dorsală, îndoiți genunchii aducând unul la piept și țineți-l strâns cu mâinile timp de 5 până la 10 secunde. Apoi reveniți în poziție și repetați de 5 ori. După ce ați terminat repetițiile, treceți pe partea opusă.
- descărcarea posturală: deosebit de utilă în cazul inflamațiilor coloanei vertebrale, începeți cu spatele sprijinit de podea și așezați-vă picioarele pe un scaun, astfel încât genunchii să fie îndoiți la 90 de grade. Mențineți poziția timp de cel puțin 10 minute pentru a relaxa mușchii lombari și a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale.
Dureri de spate, sfaturi utile
În caz de dureri de spate frecvente, cereți imediat sfatul medicilor și clinicilor specializate. Urmați întotdeauna o dietă variată, sănătoasă și echilibrată, faceți mișcare, beți din belșug și dormiți cel puțin 8 ore pe noapte: un stil de viață sănătos este cea mai bună armă pentru prevenirea multor boli cronice.